سفارش تبلیغ
صبا ویژن

رشد 700 درصدی قیمت سیم کارت ها

بازار خرید و فروش سیم کارت در ایران، مانند هر بازار دیگری بر اساس عرضه و تقاضاست، طبق اظهارات فعالان این بازار سیم کارت های دائمی قدیمی که تقاضای زیادی برایشان وجود دارد، به نوعی تعیین کننده ی قیمت سیم کارت های دیگر  هستند.

از همان روزهای آغازین حضور تلفن های همراه در کشور، بعضی از افراد با نگاهی کاملا تجاری اقدام به خرید چندین سیم کارت از شرکت مخابرات می کردند و بعد در بازار آزاد، سیم کارت ها را به قیمتی چند برابر می فروختند. با وجود آن که نزدیک به سه دهه از آن روزها می گذرد و امروزه سبک و سیاق این تجارت به طور کامل دگرگون شده؛ ولی همچنان این بازار پر رونق است و افراد زیادی در آن فعالیت می کنند.

بعد از عرضه ی سیم کارت اعتباری ایرانسل، خرید و فروش سیم کارت شکل و شمایل جدیدی به خود گرفت و بازار از حالت انحصاری در آمد، ولی همچنان سیم کارت های همراه اول به عنوان یک کالای معتبر از جایگاه ویژه ای برخوردار بودند و تقاضا برای خرید سیم کارت دائمی همراه اول هیچگاه کم نشد. به طوری که در حال حاضر؛ همچنان اپراتور همراه اول پرچمدار این بازار بوده و بعضی از سیم کارت های این اپراتور به عنوان یک کالای لوکس و با ارزش با قیمت های میلیاردی به فروش می رسد. البته این قیمت های نجومی فقط مربوط به سیم کارت های اپراتور همراه اول نبوده و قیمت سیم کارت های ایرانسل و رایتل هم در صورت رند بودن به بیش از 100 میلیون تومان می رسد.

 

به طور مثال؛ اگر سری به مزایده های شماره های رند و یا صفر اپراتورها بیندازید، خواهید دید که مشتریان معمولا حاضرند به خاطر یک سیم کارت رند یا کار نکرده، صدها میلیون بپردازند. البته این وضع در بازار آزاد خرید و فروش سیم کارت بسیار عجیب و غریب تر است و افزایش قیمت سیم کارت ها رشد سرسام آوری داشته است.

بررسی ها نشان می دهد که قیمت ها در بازار سیم کارت ایران در بازه زمانی 8 سال گذشته، رشد 700 درصدی را تجربه کرده است که این رشد عددی بی سابقه و غیر منطقی است. مثلا در حال حاضر رند ترین شماره تلفن همراه در کشور به قیمت 80 میلیارد تومان ارزش گذاری شده است که این رقم برای یک سیم کارت کارکرده، نامتعارف و عجیب است. این در حالی است که قیمت همین سیم کارت حدود هشت سال پیش؛ یک میلیارد ارزش گذاری شده بود.

شاید به همین خاطر چندی پیش در خبرها آمده بود که سیم کارت موبایل افراد می تواند جزء وثایق بانکی محسوب شود. هر چند که از نظر علی صالح آبادی، رییس کل بانک مرکزی، این کار با هدف سهل کردن وثایق بانکی صورت می گیرد، ولی با توجه به رشد 700 درصدی قیمت سیم کارت ها، این روزها این وسیله ی بسیار کوچک به کالایی لوکس و سرمایه ای بدل گشته که قیمتش گاهی با یک واحد آپارتمان؛ برابری می کند.

 

علت افزایش قیمت سیم کارت ها

 

با توجه به این که در خصوص آنتن دهی و ارائه ی خدمات هیچ تفاوتی بین اپراتورها وجود ندارد، حال سوال این جاست که چرا سیم کارت های همراه اول تا این اندازه افزایش قیمت داشته اند؟

از نظر فروشندگان سیم کارت؛ مهمترین دلیل افزایش قیمت سیم کارت های همراه اول به این خاطر است که سیم کارت صفر همراه اول با پیش شماره 0912 به پایان رسیده است و دیگر سیم کارت صفر از سوی اپراتور همراه اول عرضه نخواهد شد. این موضوع که باعث شد یکباره بازار سیم کارت همراه اول جهشی فوق العاده را تجربه کند، بر قیمت سایر سیم کارت ها هم تاثیر داشته و در حال حاضر قیمت کلیه سیم کارت های موجود در بازار رشد قابل ملاحظه ای داشته است.

علاوه بر این در بازار سیم کارت همواره تقاضا برای خرید سیم کارت کد یک، دو و سه بسیار بالاست، ولی افراد کمی مایل به فروش سیم کارت های همراه اول با کدهای یک تا سه هستند، همین عدم تناسب بین عرضه و تقاضا، باعث بالا رفتن قیمت این سیم کارت ها می شود.

البته صرف نظر از رشد قیمت کلی سیم کارت ها، افزایش قیمت سیم کارت های دائمی همراه اول نسبت به بقیه اپراتورها بسیار بیشتر می باشد، به طوری که بعضی از شماره های همراه اول در حال حاضر به یک کالای لوکس و لاکچری تبدیل شده است.

یکی از کارشناسان بازار سیم کارت در پاسخ به این سوال که چرا با وجود ارائه ی خدمات یکسان و عملکرد برابر، افزایش قیمت سیم کارت های همراه اول نسبت به بقیه اپراتورها بیشتر است، می گوید: " درجامعه ی ما سیم کارت به یک کالای لوکس تبدیل شده است. اگر تاجر یا فرد ثروتمندی از یک سیم کارت اعتباری استفاده کند، سایرین این موضوع را کسر شان می دانند."

بدیهی است مهمترین ویژگی این سیم کارت ها، اعتبار اجتماعی بسیار بالا و شناخته شده در جامعه، مناسب برای استفاده های تجاری و برندینگ و اعتبار زیاد می باشد که سبب گردیده تا شماره های سیم کارت های دائمی همراه اول چنین افزایش قیمتی را تجربه کنند. البته سیم کارت های ایرانسل و رایتل نیز به ترتیب بعد از سیم کارت های دائمی همراه اول قرار داشته و قیمت آنها با توجه به رندی شماره متغیر است و ممکن است در برخی موارد به نیم میلیارد تومان برسد.

این کارشناس به این پرسش که چه موقع رشد قیمت سیم کارت در بازار متوقف می شود؟ این گونه پاسخ می دهد: " بازار سیم کارت هم مانند هر بازار دیگری بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می شود و تا زمانی که جامعه به سیم کارت های خاص با پیش شماره 0912 توجه نشان دهد و این ذهنیت تغییر نکند، رشد قیمت ها ادامه دار خواهد بود. "

قیمت گذاری بر روی سیم کارت ها بر اساس نوع اپراتور ارتباط مستقیم با رندی و پیش شماره سیم کارت دارد و هر چه شماره از قدمت بیشتری برخوردار باشد، ارزش و اعتباری بالاتری هم خواهد داشت. البته این موارد تنها مسائل تاثیر گذار بر بازار سیم کارت نبوده و این بازار به دلیل حضور دلالان همواره از نوسانات زیادی برخوردار است.

 

منبع: وبلاگ رندباز